Det blir ett elendigt dag idag!
NÅGON SOM VILL KÖPA MITT GAMLA KÖK???
Vil sälja mitt gamla kök med vitvaror. Intresserad?
Ikväll ska vi ut!
Jasmines utflykt
Lilla Jasmine var överlycklig för att hon fick följa med sin farfar på sin efterlängtade utflykt. De hade samlat ihop hela byns kor och att samla cirka 40 kor på en liten plats som byns lilla fotbollsplan, gjorde henne helt upprymd. Hennes pappa och två grannpojkar som var några år äldre än hon, hjälpte till att räkna korna och få i väg dem, genom den uttorkade ån till betesmarken. Hoppande följde hon sin farfar genom ån. Mamman hade varnat henne för den kommande värmen. Hon hade till och med flätat hennes röda midjelånga hår, så hon inte skulle svettas. Hon tittade på sina korta, blommiga byxor, och sitt rosa ärmlösa linne, de var inte fina, men nu var hon glad för kläderna hon hade på sig. Värmen gjorde sig redan påmind, men hon var säker på att även en
6-åring kunde klara sig ute på vischan.
-Nu är vi framme! Ser du gräsmarken framför dig? Där ska vi vara hela dagen, vi kan spela boll där. Jag hänger våran matsäck på det där trädgrenen så korna inte når den, och så räknar vi korna igen, sedan låter vi dom beta hela dagen.
-Jag har redan räknat dem farfar, alla är med, nu vill jag spela boll med dig farfar, kan vi spela där bakom buskarna?
-Kom så går vi dit då, sa hennes farfar och han lätt verkligen glad.
De hade så roligt tillsammans så de glömde både tiden och korna. Inte förrän farfadern hade sett svettdropparna på Jasmines fräkniga ansikte slutade de spela.
-Nu har vi spelat jätte länge farfar, jag är riktigt svettig, och törstig och vill äta nu.
-Ja det förstår jag, då går vi väl och hämtar våran mat.
Överraskningen som väntade på de, var inget de hade längtat efter.
-Oh farfar! Våran matsäck har ramlat ner, och mina favoritbullar ligger lite överallt… och farfar vattenmelonen… Det är bara skalet kvar, besvikelsen i flickans röst kunde man nästan ta på.
-Matsäcken har inte ramlat av sig självt, det måste ha varit en ko som har nått den… Du får äta de bullar som finns kvar, jag klarar mig utan, trots allt så kunde den gamle mannen låta glad. Då hon hade ätit upp smulorna av bullarna, ville hon sova. Hon gick och la sig under en stor björk, som var nära ängen dem lekte innan. Stackars farfar, jag är inte mätt, men han har inte ätit något, förutom att han har druckit lite vatten. Jag är trött och ledsen, och så roligt är det inte som jag trodde att det skulle bli. Jag vill hem till mamma. Jag hoppas när farfar väcker mig att det är mörkt, för då ska vi gå hem. Nu vet jag att jag inte ska tjata mer på att följa med farfar, och jag lovar att göra som farfar säger, ibland i alla fal. Men idag var ingen rolig dag. Med tårar i ögonen vände hon sig mot andra sidan trädet, rättade till farfaderns jacka, som fungerade som kudde och somnade.
DIDAR KANTUR
Det blev tre veckor kokt mat!


Dolmar med Vindruvsblad
Jag gillar mest min mammas och nu mina egna dolmar därför tänkte jag att dela med mig en sådan god recept. Det kan verka jobbigt att laga det men det är inte så, det är väldigt enkelt, ge inte upp om du misslyckas första gången.
Ingredienser:
1 burk vindruvsblad- finns på Willys, köp Sevan märket utan vätska i (det finns två olika sorter)
1 stor gul lök
3 msk solrosolja
2 msk paprika pasta - finns att köpa på Willys Biber salcasi (går att spara i kyl väldigt länge)
1 dl tomatpure
4 dl grötris
svart peppar, salt, Vegeta finns att köpa på Willys, mynta antingen färsk eller torr, ta lite i taget av kryddorna och smaka efter tills du får den smaken just du tycker om!
FYLLNING
Gör såhär:
Värm upp oljan hälst i en kastrull och lägg den finhackade löken i. När den börjar bli bryn, lägg paprika pastan och stek en minut till, kom ihåg att blanda den hela tiden så att den inte brens vid för då får maten en annan smak! Sedan läggerman i riset och steker det ihop några minuter till.
Häll i tomatpuren och blanda ordentligt, häll i kryddorna försiktigt, smaka av. När du tycker att fyllningen smakar bra så är det dags att rulla dolmarn.

Såhär ska se det ut. Öppna bladen på en skärbreda lägg lite fyllning i början av bladen och försök vika in först kanterna (så att fyllningen inte rinner ut) och sedan bara rulla framot tills bladen är slut. Det tar lite tid att få in tekniken men det kommer!

Lägg dem tett i en gryta så att de inte öppnar sig under tiden de kokar.

Radda up dem på varandra som på bilden.

När du är klar med dolmarna läg över dem en gammal asiet som på bilden och pressa dem lätt.

Låt asietten vara kvar tills de har kokat färdigt!
Koka vatten i samma kastrull som du hade fyllningen i (utan att du diskar den, så att du kan få med dig eventuellt kruddor och olja) Häll den kokande vattnet över dolmarna så det täcker dolmarna väll. Koka dem på svagt värme tills vattnet är slut. Sedan är det bara servera.
Serverings tipps: Bland sallad och turkisk yogurt.


Två veckor bara kokt mat!
Det blev flera jobbiga dagar men, idag är det bättre!

BILDEN ÄR TAGEN I PRESPA I MAKEDONIEN