Dolmar med Vindruvsblad

Många lagar dessa dolmar men jag tycker många förstör dolmarna med att lägga i saker som inte hör dit.
Jag gillar mest min mammas och nu mina egna dolmar därför tänkte jag att dela med mig en sådan god recept. Det kan verka jobbigt att laga det men det är inte så, det är väldigt enkelt, ge inte upp om du misslyckas första gången.

Ingredienser:

1 burk vindruvsblad-  finns på Willys, köp Sevan märket utan vätska i (det finns två olika sorter) 
1 stor gul lök
3 msk solrosolja
2 msk paprika pasta - finns att köpa på Willys Biber salcasi  (går att spara i kyl väldigt länge)
1 dl tomatpure
4 dl grötris
svart peppar, salt, Vegeta finns att köpa på Willys, mynta antingen färsk eller torr, ta lite i taget av kryddorna och smaka efter tills du får den smaken just du tycker om!

FYLLNING

Gör såhär:

Värm upp oljan hälst i en kastrull och lägg den finhackade löken i. När den börjar bli bryn, lägg paprika pastan och stek en minut till, kom ihåg att blanda den hela tiden så att den inte brens vid för då får maten en annan smak! Sedan läggerman i riset och steker det ihop några minuter till.
Häll i tomatpuren och blanda ordentligt, häll i kryddorna försiktigt, smaka av. När du tycker att fyllningen smakar bra så är det dags att rulla dolmarn.






Såhär ska se det ut. Öppna bladen på en skärbreda lägg lite fyllning i början av bladen och försök vika in först kanterna (så att fyllningen inte rinner ut) och sedan bara rulla framot tills bladen är slut. Det tar lite tid att få in tekniken men det kommer!




Lägg dem tett   i en gryta så att de inte öppnar sig under tiden de kokar.




Radda up dem på varandra som på bilden.

När du är klar med dolmarna läg över dem en gammal asiet som på bilden och pressa dem lätt.


Låt asietten vara kvar tills de har kokat färdigt!

Koka vatten i samma kastrull som du hade fyllningen i (utan att du diskar den, så att du kan få med dig eventuellt kruddor och olja) Häll den kokande vattnet över dolmarna så det täcker dolmarna väll. Koka dem på svagt värme tills vattnet är slut. Sedan är det bara servera.

Serverings tipps: Bland sallad och turkisk yogurt.

                     

Kommentarer
Postat av: Nahideh

Åh vad gott.nu blir jag hungrig .det är ditt fel:)))

2010-08-21 @ 21:53:40
Postat av: Didar

Du har receptet nu!!!

2010-08-25 @ 09:32:51
Postat av: Renaz

måste prova laga den :)

2012-06-10 @ 01:03:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0